Abces perianal

Contents

Printre numeroasele cauze ale sângerărilor anale se numără și abcesul perianal. Este o afecțiune foarte dureroasă și mai ales, deranjantă, care ne îngreunează viața de zi cu zi. Pe parcursul acestui articol îți vom oferi o serie de informații utile, care sunt cauzele, simptomele, dar și cum se tratează un abces perianal. Așadar, parcurge-l în întregime și pune în aplicare informațiile, te vei vindeca cu siguranță!

Ce este un abces perianal?

Abcesul perianal este o afecțiune localizată în zona ano-perianală (în apropiere de anus) care este foarte dureroasă. Este descris ca o inflamație ce conține lichid purulent.

Cauze

Când vorbim despre cauzele abcesului perianal, lista este una destul de lungă. Acestea sunt de două ori mai frecvente la bărbați decât la femei, și apar cel mai des în  jurul vârstei de 40 de ani. De asemenea, abcesele apar atunci când se întâmplă ca un canal din zona ano-perianală se infectează sau o glandă anală se blochează. Însă mai există și alte cauze, precum:

 • Infecția fisurilor anale;
 • Blocarea glandelor anale;
 • Contactarea unei boli cu transmitere sexuală;
 • Contactarea a diferite bacterii din exterior.

P.S: În cazul copiilor care au suferit în trecut de fisuri anale, aceștia sunt supuși unui risc mai mare de a avea abcese perianale mai târziu. De asemenea, problemele anale cronice și constipația sunt alți doi factori favorizanți.

Simptome

În mod general, abcesul perianal se face resimțit prin rectul care se inflamează, apărând o umflătură dureroasă în zona anusului. De obicei, această umflatură are o culoare roșiatică, și este caldă la atingere. Uneori pot fi vizibile, alteori nu. Printre simptome se numără:

 • Durere extremă, constantă.Este primul simptom care apare și care este, de altfel, și cel mai sesizabil. Durerea este însoțită de umflături în zona anală și se intensifică la defecație,
 • Oboseală;
 • Scurgeri, retenții rectale și sângerări.
 • Febră și frisoane.
 • Constipație.
 • Umflăturilecare apar sunt însoțite de sensibilizarea pielii din zona anusului.
 • Dificultăți la urinare.
 • Uneori poate duce și la dureri abdominale(în cazul în care apare mai adânc în rect, iar pacientul suferă și de boli inflamatorii intestinale).
 • În ceea ce privește copiii, aceștia pot avea mai multe simptome, care le cauzează disconfort și iritabilitate.

Tratament abces perianal fără operație

Dacă nu este tratat corespunzător, abcesul perianal poate duce la o complicație destul de urâtă, numită fistulă. Aceasta reprezintă o complicație prezentă la peste 60% din cazuri, este un mic canal ce leagă locul abcesului de tegument (lucru anormal), provocând un drenaj persistent.

Un tratament naturist pentru abces perianal foarte eficient poate fii:

 • Unguent abces perianal. Este o cremă sau o loțiune care acționează din exterior. Poate calma durerea, și dacă este una de calitate, aplicată constant, poate chiar vindeca definitiv abcesul.
 • Antibiotic abces perianal.Doar medicul îți poate prescrie un antibiotic. Fie că sunt aplicate din exterior, sau pe cale orală, acestea sunt destul de puternice și trebuie mânuite cu grijă.
 • Ceai pentru abces perianal.Acționează din interior și au în mare parte, efect de calmant.

Tratamentul chirurgical al abcesului perianal

În cazul în care un abces perianal nu este tratat la timp, pentru vindecarea definitivă a acestuia vei avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

În timpul intervenției chirurgicale, medicul va scoate afară puroiul care s-a adunat în abces. Pentru a realiza acest lucru, se face o incizie a pielii care acoperă abcesul, sub anestezie locală, rahidiană sau generală. Prin acest mod, conținutul abcesului este scos, iar cavitatea care rămâne este curățată, spălată și mesată.

Intervenția chirurgicală pentru abcesul perianal poate fi ușor asemănată cu o operație hemoroizi. Multe persoane optează pentru ea, cu toate că poți scăpa de hemoroizi fara operație, la fel și de abcesul perianal. Mai ales că, atât când vine vorba de un preț operație hemoroizi, cât și de unul pentru intervenția chirurgicală destinată îndepărtării abcesului perianal, prețurile sunt destul de mari.

De asemenea este bine de citit si articolul „fisura anala vindecata„.

Băi de șezut pentru abces perianal

În cazul în care resimți dureri, observi că ai scaun cu sânge deschis la culoare și simți disconfort constant, îți recomandăm să optezi pentru băile de șezut. Cum se fac băile de șezut:

 • Ai nevoie de un vas special sau un recipient pe care să îl folosesti doar la asta (le poți face și în cadă, însă apa trebuie să îți treacă de șold).
 • Temperatura apei trebuie să fie medie, călduță, nici prea rece, nici prea fierbinte.
 • Le poți face simple, doar cu apă, sau cu diferite ingrediente speciale pentru băile de șezut.
 • În apa călduță trebuie să stai în jur de 10-15 minute.
 • Mai apoi, te ștergi ușor prin tamponare cu un prosop moale. De asemenea, evită pe cât posibil să te ștergi cu hârtie sau șervețele uscate.

Plan de îngrijire

Pentru a scăpa de definitiv de abcesul perianal, trebuie să ții cont de un mic plan de ingrijire, este destul de greu să îți întocmești un plan de unul singur, așadar îți vom da noi o mână de ajutor. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:

 • Pasul 1. Asigură-te că diagnosticul este clar, și afecțiunea ta chiar este un abces perianal.
 • Pasul 2. Fă băi de șezut foarte des. Recomandate sunt 2-3 băi pe zi.
 • Pasul 3. Optează pentru un tip de tratament. Dacă te tratezi singur, acasă, recomandate sunt cele naturale, deoarece nu te supui nici unui risc.
 • Pasul 4.Repetă zilnic pasul 2 și pasul 3, până când abcesul tău perianal se vindeca de tot.

Poze abces perianal

Ca să fii sigur că aceasta este afecțiunea pe care o ai, și pe care trebuie să o tratezi, poți consulta imaginile atașate mai jos, te vor ajuta cu siguranță să îți dai seama de ce suferi.

Concluzii

Abcesul perianal este o afecțiune tare chinuitoare, însă dacă acționezi încă de la primele simptome și menții tratamentul constant, vei scăpa de el mai repede decât crezi. De asemenea, dacă iei atitudine încă de la început, nu va fi nevoie să ajungi la intervenția chirugicală. Intervenție care poate dezvolta anumite complicații ulterior. Optează pentru tratamentele naturiste și aplică-le corespunzător. Folosite cum trebuie, acestea te vor scăpa de suparatorul abces perianal.

 

Fisuri Anale

Prolaps Hemoroidal

Lasă un comentariu