Fistula anala
Fistula anala apare in general in locul in care s-a format si a fost tratat un abces perianal, in cazul unor hemoroizi tratati necorespunzator sau in urma blocarii glandelor anale, acele glande care produc fluid pentru a usura defecarea. Infectia care este asociata cu fistula anala se produce in momentul in care aceste glande sunt blocate.
Fistula anala poate aparea si in zona anusului, in exteriorul acestuia si este favorizata de alte probleme de sanatate ce au legatura cu zona rectoanala si sistemul digestiv, precum sindromul colonului iritabil sau boala Crohn. Tipurile de fistule se impart in fistule aparute in zona rectului si fistule aparute in interiorul canalului anal, cu mult deasupra muschilor sfincteruluia,acest tip de fistula se numeste fistula perianala.
Diagnosticare
Fistulele anale sunt relativ usor de diagnosticat, cel mai adesea nefiind nevoie de mai mult decat o inspectie atenta a zonei anusului. Aceste fistule apar in general in conjuctie cu abces perianal si pot fi multiple.
Cu ajutorul unui instrument special, medicul va determina cat de adanc este canalul fiecarei fistule in parte, iar in cazul in care exista fistule multipe sau foarte complexe, doctorul poate cere o colonoscopie sau chiar o radiografie pentru a putea observa exact pozitia si adancimea fiecarei fistule.
Pentru pacientii de peste 50 de ani, colonoscopia este o procedura standard la orice control pentru a infirma cancerul de colon.
Tratamentul fistulelor anale
Optiunile de tratament hemoroizi sau fistule anale sunt diverse si continua sa evolueze odata cu progresele medicinale facute an de an. In momentul actual, exista atat solutii non invazive, cat si solutii chirurgicale. Pacientii care se tem de interventia chirurgicala pot apela la metoda de tratament alternativ: astuparea fistulei.
Astuparea fistulei este o metoda de tratament prin care se injecteaza un lipici pe baza de proteine din plasma, absolut natural si fistula este astfel astupata. Aceasta metoda se recomanda pacientilor tineri, fara complicatii majore si cu fistule aflate la nivelul sfincterului, vizibile si putin adanci. Chiar si in aceste cazuri, tratamentul prin astuparea fistulei are o rata destul de mare de reaparitie a problemei in decursul urmatorului an dupa tratament, motiv pentru care se recomanda vizite periodice la medic.
Pentru fistulele complexe, situate adanc sau aparute in urma bolii Chron, operatia este adesea singura solutie. Operatia este invaziva, insa considerata o operatie usoara din care pacientul se recupereaza rapid si care, in cazul persoanelor sanatoase, are sanse foarte mici de a crea complicatii.
In cazul persoanelor care sufera de boala Chron, situatia este mai complicata. Datorita bolii, fistula anala poate ramane nevindecata dupa operatie, motiv pentru care unii medici recomanda chiar ignorarea acesteia pentru a evita complicatiile neplacute. Odata cu avansul in medicina, se asteapta aparitia unor tratamente eficiente si pentru persoanele care sufera de aceasta boala.