Fistula perianala
Fistula perianala este o complicatie care poate aparea in urma tratamentului unui abces perianal, a unui tratament hemoroizi sau chiar de la sine. Aceasta se manifesta sub forma unui canal deschis intre intestin si pielea din jurul anusului care sangereaza sau elimina puroi in timpul scaunului. In cazul in care canalul ramane deschis pe o perioada mai lunga de timp, acesta continua sa produca puroi si chiar sa sangereze, iar in cazul in care canalul se inchide de la sine, acesta rezulta in abces perianal, ce reapare la intervale relativ periodice.
Ca si abcesul, fistula perianala nu este o conditie medicala periculoasa, insa poate fi extrem de neplacuta, afectand calitatea vietii, in mod special in cazul persoanelor care lucreaza la birou si stau foarte mult jos. Singurul tratament pentru aceasta problema este cel chirurgical.
Simptomele fistulei perianale
Problema la fistula perianala,e ca si la hemorizi interni sau hemorizi externi, este faptul ca face statul in sezut extrem de neplacut, iar scaunele sunt dureroase. In cazul persoanelor care lucreaza de pe scaun, simptomele asociate cu fistula anala devin rapid imposibil de suportat. Pentru a nu suferi in mod nenecesar, se recomanda vizita la medic de la aparitia primelor simptome:
- durere constanta care se agraveaza atunci cand pacientul sta in sezut. Aceasta poate deveni insuportabila dupa doar cateva ore de lucru.
- iritatie, umflatura si sensibilitate a zonei anusului.
- scurgeri de puroi si sangerari.
- constipatie si durere pronuntata in timpul scaunului.
- febra.
Multe dintre aceste simptome sunt foarte similare cu simptomele aparute in cazul unui abces anal, de aceea, pentru un diagnostic corect, este nevoie de investigatii detaliate ce pot include un examen medical al rectului, ecografie sau MRI. In urma rezultatelor investigatiilor, fistula anala poate fi tratata in diverse moduri care implica interventie chirurgicala.
In ce consta interventia chirurgicala?
Cea mai des intalnita interventie chirurgicala pentru tratarea unei fistule perianala este aceea in care se taie pe intreaga lungime a fistulei pentru a-i drena in totalitate continutul. Dupa operatie se prescriu analgezice, iar intregul proces de vindecare si cicatrizare poate dura pana la doua luni.
Pe langa acest tip de interventie, exista si proceduri mai noi ce fac uz de tehnologia moderna, printre care si prima optiune non chirurgicala de tratament cu lipici de fibrina. Acesta este injectat in canal pentru a-l umple inainte de a coase gaura de iesire a canalului. Este cea mai putin dureroasa procedura pentru tratarea unei fistule perianale, insa ca rezultate pe termen lung aceasta nu da randament, de multe ori problemele reaparand dupa 12-16 luni.
Cat de dureros este operația fistula perianala .mulțumesc
Este destul de dureroasa, depinde foarte mult la ce dr o faceti.