Fisuri Anale

Fisuri Anale

fisuri analeO fisura anala este o ruptura sau o rana in zona anusului care se dezvolta in interiorul canalului anal. Cazurile de fisuri anale sunt una dintre cele mai frecvente cauze de vizite la proctolog si pot afecta in mod egal barbatii si femeile de toate varstele.

Ce cauzeaza fisurile anale?

Fisurile anale apar in urma unei rani produse de trecerea materiei fecale tari prin canalul anal. Cel mai adesea, momentul in care fisura anala este provocata este resimtit puternic de catre pacienti sub forma unei dureri asemanatoare cu cea a unei zgarieturi intr-o zona foarte sensibila.

Cea mai raspandita cauza de formare a fisurilor anale este starea de constipare pe o perioada prelungita de timp sau alimente tari, nedigerate, prezente in scaun, precum seminte sau samburi de fructe. In cazuri mult mai rare, fisura poate fi cauzata de episoade repetate de diaree, de insertia unui termometru anal, a unui endoscop sau in urma unui examen de ultrasunet efectuat intern.

De obicei fisurile anale apar in zona mediana a canalului anal, in caz contrar acestea pot fi un simptom pentru o serie numeroasa de boli grave precum cancerul anal, boala Chron, leucemie, diverse boli infectioase sau o manifestare a prezentei virusului HIV.

Simptomele unei fisuri anale

Cel mai usor de observat simptom este senzatia dureroasa din timpul scaunelor. Intensitatea durerii poate diferi in functie de caz, de la disconfort usor, la durere puternica ce impiedica unii pacienti din a avea scaun si rezulta in constipatie.

Intr-un numar mare de cazuri de fisuri anale, acestea sangereaza in timpul scaunului (este vorba aici de sangerare usoara), zona poate deveni iritabila si pacientul poate simti o senzatie de mancarime. In cazuri foarte rare, pacientii observa si o scurgere de puroi ce poate rezulta din infectarea zonei afectate.

Tratamentul fisurilor anale

Cele mai multe fisuri anale se vindeca de la sine, insa vindecarea este impiedicata de zona sensibila in care acestea se afla si in care orice scaun de consistenta normala sau prea tare le poate agrava. Din acest motiv, tratamentul unei fisuri anale consta in prescrierea de medicamente menite sa inmoaie materia fecala si trecerea pe o dieta bogata in fibre care sa impiedice aparitia constipatiei ce poate agrava problema.

Tratament Naturist Hemoroizi

Fisura Anala

Lasă un comentariu