Gradele Hemoroizilor: Tratament – Simptome

Contents

Boala hemoroidală este diferită de la caz la caz și de la persoană la persoană. Specialiștii au clasat această afecțiune în diferite stadii care arată gravitatea afecțiunii. În funcție de grad, hemoroizii se simt și se manifestă diferit. Vom discuta însă mai pe larg despre subiect în acest articol. Dacă și tu suferi de hemoroizi ce vrei să știi în care grad te încadrezi, parcurge articolul până la capăt, te vei alege cu o mulțime de informații folositoare.

Hemoroizi Grad 1

Gradul 1 la hemoroizi reprezintă stadiul incipient al dezvoltării acestora.  În ceea ce privește simptome hemoroizi grad 1, acestea nu sunt foarte clare, apar rareori, sângerarea este prezentă destul de rar, aproape deloc. De aceea simptomele nu sunt deloc îngrijorătoare, această etapă fiind ignorată de cele mai multe persoane.

Tratament hemoroizi grad 1

Tratamentul este unul foarte simplu, datorită hemoroizilor slab dezvoltați. Cel mai des întâlnit tip de intervenție este cel prin care se folosește o ligatură cu benzi elastice (RBL), pe care medicul le plasează la nivelul fiecărui hemoroid, și care au rolul de a limita fluxul sanguin. Aceste benzi cu care se efectuează ligaturile sunt plasate cu ajutorul unor dispozitive speciale și sunt confecționate în cea ai mare parte din cauciuc. Ele dispar mai apoi în mod natural, la defecație, o dată cu hemoroizii de care au fost legate.

Specialiștii recomandă ca pacienții să se prezinte la medic, sau să adopte o schemă de tratament încă de la primele simptome de boală hemoroidală. Prin acest mod, tratamentul va fi mult mai scurt, mai ușor de aplicat și mai eficient.

Hemoroizi Grad 2

Este gradul în care hemoroizii devin din ce în ce mai sesizabili. Când vine vorba de simptome hemoroizi grad 2,  disconfortul este acum mult mai prezent și durerile tot mai dese. În acest stadiu, vei începe să observi sânge în scaun sau pe hârtia igienică. De asemenea, acest stadiu îți garantează faptul că hemoroizii tăi sunt într-o continuă evoluție, așadar trebuie să iei atitudine cât mai repede, altfel, riști ca boala ta hemoroidală să evolueze și să avanseze în continuare către gradele 3 și 4.

Tratament hemoroizi grad 2

În acest stadiu, medicii recomandă pacienților fie tratamente medicamentoase sau naturiste, fie intervenții chirurgicale și bandări hemoroidale.  

Hemoroizi Grad 3

În acest stadiu, hemoroizii încep deja să se agraveze din ce în ce mai tare. Gradul 3 se consideră a fi un grad destul de avansat în ceea ce privește boala hemoroidală. Vorbind despre simptome hemoroizi grad 3, în stadiul acesta apar hemoroizii prolabați, care, în comparatie cu gradele 1 și 2, nu se mai retrag de la sine, și nici nu pot fi băgați manual în interior. Pacienții ajung să sufere de hemoroizi prolabați, extrem de dureroși, care fac dificil chiar și statul în șezut.

Tratament hemoroizi grad 3

 În acest stadiu, dacă nici o altă variantă naturistă sau medicamentoasă nu a funcționat, este cazul să fie contactat neapărat un medic specialist. În cazul în care hemoroizii sunt în continuare ignorați, este foarte posibilă apariția prolapsului anal, care se remarcă ca o proeminență a mucoasei rectale, ce iese în exteriorul rectului. Chiar și în acest stadiu hemoroizii pot fi tratați prin diferite metode, unele chiar deloc dureroase, precum: ligaturile cu benzi elastice (RBL) care au loc de mai multe ori până la vindecarea definitivă a hemoroizilor și diferite intervenții chirurgicale.

Hemoroizi Grad 4

Reprezintă cea mai gravă formă posibilă a bolii hemoroidale. Această formă a hemoroizilor trebuie tratată de urgență. În caz contrar, nu se riscă doar prolapsul rectal, ci și polipii de colon, care în timp pot provoca cancer de colon. În ceea ce privește simptomele hemoroizilor de gradul 4, acestea sunt duse la extrem, durerile și sângerările sunt prezente continuu, iar hemoroizii prolabați nu se mai pot introduce înapoi în rect sub nici o formă, doar cu ajutorul unui tratament corespunzător. Printre simptome se numără: edemul anal, hemoragiile anale masive, paraproctita purulentă (este o inflamație purulentă la nivelul ţesutului) şi chiar necroza țesuturilor hemoroidale.

Tratament hemoroizi grad 4

Cu toate că hemoroizii se află într-un stadiu critic, intervențiile chirurgicale nu sunt absolut necesare. Se poate opta și pentru un tratament care să nu constea într-o intervenție chirurgicală.

Important!

Încercarea de a introduce hemoroizii extrem de prolabați înapoi în anus, de unul singur, poate duce chiar la agravarea problemei!

Concluzie

Secretul tratării hemoroizilor este să iei atitudine încă de la primele simptome, și să urmezi cu sfințenie un tratament potrivit afecțiunii tale. De asemenea, pe lângă tratament, trebuie să ai grijă și la stilul de viață pe care îl duci. Adoptă o dietă bogată în fibre și hidratează-te corespunzător, evită alimentele picante și alcoolul.

Lasă un comentariu