Contents
Hemoroizii reprezintă o afecțiune complexă, care are multiple forme de agravare. Dacă nu tratezi hemoroizii la timp, riști să te alegi cu prolaps hemoroidal. Despre prolapsul hemoroidal vom vorbi mai pe larg în acest articol. Așadar, dacă vrei să aflii o serie de informații utile, dar și care este tratamentul pentru această afecțiune, parcurge articolul în întregime!
Prolaps hemoroidal – ce este?
Hemoroizii se împart în două categorii, hemoroizi externi și interni, în funcție de zona în care se află. Hemoroizii externi sunt vizibili, fiind localizați în jurul anusului, aceștia sunt acoperiți de o piele foarte subțire și sensibilă, și sunt nedureroși la început. Încep să fie dureroși atunci când devin trombozați (apar cheaguri de sânge), transformandu-se în noduli dureroși și tari. În ceea ce privește hemoroizii interni, aceștia sunt localizați în interiorul anusului, sunt dureroși și sângerează în cea mai mare parte din cazuri. În cazul în care aceștia se agravează, în timpul tranzitului intestinal ies în exterior, provoacă dureri grave și nu mai pot fi împinși înăuntru. Aceștia din urmă reprezintă prolapsul hemoroidal.
Mai pe scurt, prolapsul hemoroidal reprezintă rezultatul unei afecțiuni interne, care iese în exteriorul rectului atunci când se agravează.
Cauzele prolapsului hemoroidal
Prolapsul hemoroidal apare atunci când hemoroizii nu sunt tratați la timp, agravându-se într-un mod extrem. Prolapsul hemoroidal este cea mai gravă formă a hemoroizilor, formă pe care o putem încadra în stadiul 4. Poți citi mai multe despre gradele hemoroizilor AICI.
Așadar, principala cauză a prolapsului hemoroidal o reprezintă hemoroizii netratați. Hemoroizii apar la rândul lor din diverse cauze, precum: prea multă presiune exercitată în zona rectului (din cauze diverse: statul prea mult în șezut, ridicarea de greutăți, sarcina, nașterea, constipația, diareea etc) și din cauza dietei (ex. consum frecvent de alcool și alimente mult prea condimentate).
Alte cauze: retenția de apă din organism (care este prezentă și în timpul sarcinii), obezitatea, fumatul, încordarea în timpul defecației etc.
Simptome
În funcție de intensitatea cazului, prolapsul hemoroidal se manifestă diferit, iată care sunt cele trei stadii ale prolapsului hemoroidal:
- Atunci când hemoroizii se încadrează în gradul 2, hemoroizii prolapsați încă se retrag de la sine.
- Când hemoroizii se încadrează în gradul 3, hemoroizii prolapsați ies în afara rectului, însă nu se mai retrag de la sine, ci pot fi introduși în interior doar manual.
- În cazul hemoroizilor de gradul 4, care reprezintă cea mai gravă formă, aceștia ies în afara anusului, însă nu mai pot fi introduși înapoi sub nici o formă, nici măcar manual.
Prolapsul hemoroidal aduce cu o listă întreagă de simptome, iată care sunt cele mai frecvente:
- Senzație de mâncărime, care este însoțită de secreții anale (prurit anal);
- Senzație ușoară de arsură în zona cu pricina;
- Sângerări (de la moderate la severe), pot fi observate atât în scaun, cât și pe hârtia igienică
- Imposibilitate de a finaliza o mișcare intestinală (defecație), din cauza durerilor crunte;
- Dureri (de a moderate la severe);
- Țesut inflamat, ușor de observat.
Tratament
Nu exista un singur tratament prolaps hemoroidal, ci o întreagă serie de tratamente, din care chiar ai de unde alege. În primul rând, prolapsul hemoroidal provoacă o inflamație în zona anală, inflamație care poate fi ameliorată și redusă considerabil cu ajutorul unor băi de șezut, acestea relaxează zona și o detensionează, reducând astfel inflamația. În plus, prolapsul poate fi combătut și prin folosirea anumitor tratamente, creme și medicamente speciale pentru această afecțiune. Acestea sunt recomandate în mare parte atunci când prolapsul debutează.
Mai apoi, dacă afecțiunea se agravează, se recurge la intervenții chirurgicale. Există atât intervenții chirurgicale pentru hemoroizi nedureroase, cât și intervenții dureroase. În majoritatea cazurilor însă, pacientul necesită o perioadă îndelungată de recuperare, datorită zonei destul de sensibile, lucru ce face intervențiile să fie evitate de majoritatea persoanelor.
Prolaps hemoroidal imagini
Dacă vrei să știi cum arată prolapsul hemoroidal mai exact, noi am atașat câteva imagini. Le poți vedea mai jos:
Concluzie
Prin urmare, dacă ai chiar și cele mai mici dubii că suferi de hemoroizi, sau observi că zona ta rectală arată ca în imaginile prezentate anterior, ia atitudine! Nu aștepta ca afecțiunea să se agraveze, deoarece, mai apoi, vei ajunge la complicații foarte dure, și deloc plăcute. Prolapsul hemoroidal este o afecțiune serioasă și foarte gravă, care, dacă nu este tratată la timp și corespunzător, poate degenera, apărând și alte complicații.